Pihapuiden leikkaaminen

Kasvien leikkaaminen Osa 4: Pihapuut

posted in: Evergreens, Pihan hoito

Keväällä lehtipuiden leikkaaminen on helpompaa kuin kesällä, sillä lehdet eivät vielä ole tiellä peittämässä näkyvyyttä. Liian tiheässä, toisiaan hankaavat ja väärässä oksakulmassa kasvavat oksat  ja puun  tasapainoinen ulkomuoto erottuvat lehdettömässä puussa selvästi.

Biologisesti paras aika useimpien lehtipuiden leikkaamiseen on  heinä-elokuu.

Kasvin kannalta sopivin leikkausaika ei löydykään kalenteriin katsomalla. Kevät etenee eri tahtiin eri vuosina ja erilaisissa kasvuympäristöissä. Kun silmut alkavat loppukeväällä jo selvästi pullistua  leikkaaminen on parasta siirtää suosiolla myöhäisempään ajankohtaan. Keskikesällä lehden ollessa täysikokoinen leikkaamista voi taas jatkaa.

 

Näitä puita ei  leikata keväällä:

 1. Koivu, vaahtera, kultasateet, magnoliat, poppelit, lehmukset, viiniköynnös,  mahlavuoto
 2. Kirsikka-,luumu- ja persikkapuut, kumivuoto

Kiivaimman kasvun aikana keväisin mitään kasveja ei kannata leikata.

Pihapuita leikatessa on hyvä erottaa toisistaan:

 1. nuorille 3-20 v. puille tehtävät rakenneleikkaukset
 2. keski-ikäisten ja vanhojen puiden hoitoleikkaukset

Niin ja sitten on vielä erikseen puulle istutettaessa tehtävä istutusleikkaus. Erikoisleikkaukset, kuten puiden muotoleikkaus tai kulttuuripuille tehtävä lehdestysleikkaus on syytä jättää puunhoidon ammattilaisille ainakin ensimmäisellä kerralla.

 

Tapitus ei ole suositeltava yhdellekään puulle missään olosuhteissa.

pihapuiden leikkaaminen

Näin onnistut:

 • Tavoitteena on lajista riippumatta poistaa liian tiheässä kasvavat, sisäänpäin kääntyneet, toisiaan hankaavat, huonokuntoiset, liian jyrkässä oksakulmassa olevat oksat ja ylöspäin suuntautuvat kilpalatvat. Lopputuloksena ilmava, kukoistava ja jatkossa helposti hoidettava kasvusto.
 • Ohut oksa katkaistaan vajaa sentti sivulle suuntautuvan silmun  yläpuolelta, jolloin terveestä silmusta kasvaa uusi verso.
 • Kokonainen, paksumpi oksa, poistetaan sahaamalla siten, että oksakaulus säilyy ehjänä ja haava rungossa pienenenä. Kuva oksakauluksesta ja oksan kevennyksestä ennen poistoa on hyvä vilkaista jos käsite ei ole sinulle tuttu.
 • Leikkauskohtiin ei jätetä töröttäviä tynkiä, eikä haavansuoja-aineita tarvita.
 • Mitä suurempi haavapinta oksan poistosta jää, sitä kauemmin sen paraneminen kestää.
 • Paras leikkaussää on kuiva ja poutainen. Pakkassäällä ei leikata, sillä jäätynyt puu halkeaa helposti.
 • Jos aikasi ei kerta kaikkiaan riitä kevätleikkauksiin voit myös merkitä  leikattavat oksat valmiiksi nyt ja leikata ne pois vasta kesällä kiivaimpien kiireiden rauhoituttua.
 • Kuolleet ja kuivat oksat voi poistaa milloin vain, nyt nekin näkyvät selvästi. Kuollut verso ei vuoda.

Ohjeita ja lisäinfoa: http://suomalainentaimi.fi/lehtipuiden-leikkaus-3 >>>

 

Bonusvinkki: säästä aikaasi ja vaivaasi ja istuta oikea puu oikeaan paikkaan.

On olemassa monia puita, joiden luontainen kasvutapa  on sellaisenaan niin kaunis ja sopusuhtainen ettei leikkaustarvetta juuri esiinny.

Valitsemalla oikean puun oikeaan kasvupaikkaan säästyt monelta myöhemmältä ongelmalta. Erityisesti puun koko täysikasvuisena on hyvä tiedostaa viimeistään puun ollessa 10-20 v. ikäinen. Siinä vaiheessa liian lähellä toisiaan kasvavat puut kärsivät jo selvästi tilanahtaudesta ja muodostuvat helposti toispuoleisiksi.

Varsinkin vanhemmilta pihoilta löytyy usein sinne siemenestä kylväytyneitä puuntaimia, jotka olisi hyvä poistaa  ei-toivotuilta paikoilta, kuten sokkelin vierustoilta hyvissä ajoin ennen isompia ongelmia. Vaihtoehtoisesti pienen puuntaimen voi myös helposti siirtää kasvamaan paremmalle paikalle.

 

Kevättalvi on hyvä aika kiinteistön pihapuukatselmukselle. Käytä apuna puunhoidon ammattilaisia ja investoi viher-omaisuutesi hoitoon. Klikkaa ja Twiittaa

 

Lukuvinkit:

 

Kiitos kun jaat tietoa, vinkkejä ja kannustusta.