Havukasvien leikkaminen

Kasvien leikkaaminen Osa 3: Havukasvien leikkaaminen

posted in: Evergreens, Pihan hoito

Havukasveja ei  voi nuorentaa alasleikkaamalla, eikä niitä leikata istutettaessa.

Useimmat havut kuitenkin hyötyvät kevyestä hoitoleikkauksesta talven jälkeen. Murtuneet, paleltuneet ja sairaat versot sekä kilpalatvat poistetaan. Liian leveitä ja korkeita kasveja voi tarvittaessa harventaa ja madaltaa, mutta leikkauskohdan alapuolelle pitää jäädä terveitä neulasia ja versonkärkiä.

Paras leikkausaika:

  • Kevättalvi ennen kasvun alkua
  • Sään täytyy olla suojainen
  • Vuorimännyn vuosikasvimet typistetään ennen juhannusta
  • Syksy, kun kasvu on päättynyt

Katajat, lehtikuuset, marjakuuset ja tuijat sietävät hyvin leikkausta ja niitä voi käyttää muotoonleikattuina pihapuina ja aitoina.

Uudet versot lähtevät kasvuun vielä peukalonpaksuisesta vanhasta oksasta.

Havukasvien leikkaaminen

Vuorimänty ja pikkuhavut

Jos vuorimännyn halutaan pysyvän tiheänä ja matalana, vuosikasvaimista typistetään puolet vähän ennen juhannusta.

Vaihtoehtoisesti oksien keskimmäiset vuosikasvaimet poistetaan kokonaan.

Mitä enemmän vuosikasvaimia leikataan, sitä tiheämpi vuorimännystä tulee. Samaa keinoa voi soveltaa muihinkin havukasveihin.

Nykyisin hyvin suositut pikkuhavut kasvavat havuryhmissä leikkaamattomina yllättävän suuriksi jo muutamassa vuodessa. Säännöllisen kevyen muotoleikkauksen avulla ne pysyvät tuuheina, ryhdikkäinä ja sopivan kokoisina.

Havupuut

Havupuiden kilpalatvat
Havupuut – jalokuuset, tavalliset kuuset ja männyt – ovat runkojohteisia eli niillä on yleensä yksi selvästi muita versoja vahvempi runko. Meillä menestyviä havupuita ovat pihdat eli jalokuuset, lehtikuuset, kuuset, männyt, puumaiset katajat sekä pilarituijat. Miltei ainoa toimenpide on poistaa mahdollinen kilpalatva, minkä voi tehdä milloin tahansa.

Leikattava havuaita

Napaasti muotoonleikatulla havuaidalla luot pihalle selkeät raamit, suojaa melulta, tuulelta ja katseilta sekä näyttävän kontrastin kepeille ja luonnonläheisille istutuksille myös talviaikana. Pihasi näyttää hyvältä ympäri vuoden melko vähällä vaivalla.

  • Leikattavaksi aidaksi sopivia havukasveja ovat mm. kuusi, tuija ja marjakuusi.
  • Olenpa nähnyt myös kevyesti muotoonleikatun ja tosi kivannäköisen vuorimäntyaidankin  Turhan vähän meillä käytetty, mutta maailmalla varsin suosittu puutarhaelementti.
  • Hyvät kuvalliset ohjeet havuaidan kasvattamiseen ja leikkamiseen: http://suomalainentaimi.fi/havuaidan-leikkaus >>>

 

Bonsaityyppiset havupuut ja -pensaat suomalaisittain

Itämaistyyppiseen puutarhaan kuuluvat taidolla muotoonleikatut  ja tarkoituksella vinoon kasvatetut luonteikkaat havupuut ja -pensaat sopivat minusta hyvin myös suomalaiseen karuun kalliopuutarhaan, yhdistettäväksi luonnonkivien  ja hillityjen kasvillisuuselementtien kanssa. Upeita esimerkkejä löytyy  runsaasti luonnosta epäedullisilta kasvupaikoilta ja kallionkoloista.

 

Itse ajattelin kokeilla omalla pihallani männyntaimen lempeää kidutusta pitääkseni sen keinotekoisesti pienenä ja käppyräisenä. Savimaan peltotontilta ei löydy aitoa karua kasvupaikkaa. Ruukkuun istuttaminen olisi tietysti toinen vaihtoehto.

Inspiraatiokuvia itämaistyypiseen puutarhaan voit käydä kurkkaamassa Kiven ja Kasvin Pinterest sivuilla>>>

 

Omalla pihalla kasvavia metsäkuusia tai mäntyjä voi  siis myös leikata ja muotoilla.

Kunhan muistat ettet leikkaa liian paksuja oksia tai paljon kerralla. Alhaalta harva kuusipuu ei leikkaamalla valitettavasti  tuuhene. Sen sijaan liian korkeaksi kasvamisen voi estää typistämällä kuusen latvan ja muotoilemalla siitä säännöllisesti (vrt. kuusiaidan korkeus)

Metsässä männyn alaoksat karsiutuvat valon puutteessa luonnostaan. Kotipihalla rakennetussa ympäristössä ja runsaassa valossa alimmaisia oksia voi halutessaan poistaa leikkamalla. Täysikasvuinen mäntypuu on habitukseltaan uljasrunkoinen.

lähde: Taimistoviljelijät ry:n monivuotisten kasvien leikkausopas

Lukuvinkit:

Pihablogissa miksi kasveja leikataan? >>>

 

Kiitos kun jaat tietoa, vinkkejä ja kannustusta.

Tallenna