Leikkaamisen tarkoitus on varmistaa, että kasvi säilyy terveenä ja hyvässä kasvukunnossa. Leikkauksilla ennaltaehkäistään kasvin rakenteellisia heikkouksia sekä hoidetaan ja ennaltaehkäistään kasvitauteja.
Näiden lisäksi leikkaamalla voidaan:
- parantaa kasvin ulkonäköä (mm. muotoleikkaukset)
- lisätä kukintaa ja lehtien / versojen määrää (koristepensaat)
- satoa (hedelmäpuut, marjapensaat ja köynnökset)
Leikkaaminen ei ole mikään automaattisesti tai varmuuden vuoksi tehtävä hoitotoimenpide.
Leikkauksen aiheuttaman haavan parantaminen aiheuttaa elävälle kasville stressitilanteen siinä missä ihmisellekin. Radikaali poisto on verrattavissa amputaatioon, henki säilyy mutta pysyvä puute jää.
Kasvien leikkaaminen ilman hyvää syytä on turhaa työtä.
Se kasvattaa työ- ja jätekustannuksia ja häiritsee kasvin luonnollista kasvutapaa ja rytmiä. Tyypillisesti leikkaaminen myös kiihdyttää uusien versojen kasvua ts. lisää leikkaustarvetta. Taitamattomasti tehtynä tai väärinajoitettuna leikkaaminen altistaa kasvin kasvitaudeille.
Leikkauskierre alkaa usein siitä kun on istutettu väärä (liian suureksi kasvava) kasvi väärään (liian ahtaaseen) paikkaan.
Tiesitkö, että pihapuun käyttöikä on hyvinkin 80 -150 vuotta, pensaiden ja köynnösten keskimääräinen elinikä noin 10–30 vuotta?
10–15 vuoden jälkeen pensaan voi uudistaa alasleikkaamalla sen versot 10–20 cm korkeudelta. Minään ikuisen elämän lähteenä täydellistä nuorennusleikkausta ei kuitenkaan voida pitää. Kasvin elämä jatkuu pistokkaissa, varttamalla, mikrolisäämällä tai siemenestä.
Pitkällä tähtäimellä helpointa on istuttaa pihalleen kasveja, jotka täysikokoisinakin mahtuvat kasvamaan istutuspaikassaan ja huolehtia niistä alusta asti kuten muustakin arvo-omaisuudesta, esim. auto, vene, moottoripyörä.
Leikkaa mieluummin usein, mutta vähän, kuin harvoin ja runsaasti.
Seuraavissa postauksissani perehdytään tarkemmin leikkaamisen jaloon taitoon, mm. parhaisiin leikkausvälineisiin, miten ja mistä kohdasta leikataan, havukasvien, muotoonleikattujen aitojen, puiden ja pensaiden leikkaamiseen ja sopiviin leikkausajankohtiin, jotka eivät aina löydy kalenteriin katsomalla.
Parhaat leikkuuvälineet ja ohjeet >>>
Huomio nämä pihapuiden leikkaamisessa >>>
Omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumupuut voi leikata myös loppukesällä >>>
Kiivaimman kasvun aikaan keväällä ei mitään kasveja leikata.
Vuodet etenevät kovin eri tahtia, joten nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että kun lehti on täysikokoinen leikkauksia voi taas tarpeen mukaan suorittaa. Ajankohta ajoituu kalenterissa yleensä tuonne Juhannuksen tienoille.