Lehtien haravoinnin lyhyt oppimäärä.

Hullu paljon työtä tekee – viisas selviää vähemmällä

”Pitääkö syksyn lehdet haravoida vai ei?” on hortonomille esitettävien syksyisten kysymysten klassikko.  Artikkeleita ja ammattilaislausuntoja  haravoinnin puolesta ja sitä vastaan löytyy tähän vuodenaikaan roppakaupalla.   Otsikkoon lainaamani vanha suomalainen sanalasku pätee erityisesti yksityispihoilla itse itselle tehtävään työhön, mutta on sovellettavissa asuntoyhtiöpihoillekin.

Tärkein kysymys ennen minkä tahansa pihatyön aloittamista on: miksi teet tai jätät tekemättä jotakin?

Lehtien haravoinnin lyhyt oppimäärä

Mitä vanhemmaksi tulen ja mitä enemmän tiedän, sitä voimakkaammin minusta on tullut sekä-että tyyppi, nuoren joko-tai ihmisen sijasta. Näihin plus- ja miinuslistauksiin olen koonnut ekologisia, biologisia, snadisti rakennusteknisiä, sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä perusteluita lehtien haravoinnille tai haravoimatta jättämiselle.

Kokoa sieltä itsellesi sopivin ja vähiten stressiä aiheuttava kombo syksyn lehtien käsittelyyn.  Se saa kernaasti olla erilainen pihasi eri osilla. Sama ohje ei päde etupihalla, takapihalla, kulkuväylillä, kiveys-, sora-, nurmi- ja istutusalueilla.

Haravoinnin plussat:

 1. Pihasta tulee siisti. Näet heti työsi jäljen, mikä aiheuttaa sinulle runsaasti positiivisia fiiliksiä melko vähällä vaivalla.
 2. Kiveykset ja kivialueet pysyvät turvallisina kulkea ja puhtaina eloperäisen aineksen =lehtimassakerroksen poistamisen myötä.
 3. Haravointi on hyvää hyötyliikuntaa raikkaassa ulkoilmassa, vuodenaikana jolloin sitä muuten on vain vähän tarjolla. Ei vaadi erityisosaamista.
 4. Haravoidut lehdet voit hyödyntää istutusalueilla ja pensaiden alustoilla talvisuojana ja maatuvana katteena tai muuttaa mullaksi puutarhajätekompostorissa.
 5. Tuhoeläinten ja kasvitautien talvehtimispaikat vähenevät.
 6. Lehtikasoissa on kiva leikkiä.

Haravoinnin miinukset:

 1. Fyysiset ongelmat, selkä-, niska ja käsivaivat, rakot käsissä.
 2. Maata muokkaavat ja kunnostavat pieneliöt ja mikrobit jäävät ilman talviravintoa. Ilmaisten ravinteiden puuttuessa kasvien lannoitustarve keväällä kasvaa.
 3. Vain tavan vuoksi tehtävä työ tai sen tekemättä jättäminen ahdistaa tunnollisimpia. Työnilo jää vaillinaiseksi tai puuttuu kokonaan.
 4. Runsaspuustoisella pihalla kaikki lehdet eivät mahdu mihinkään. Jos pihalla on puutarhajätekompostori, se pursuaa yli äyräiden ja lehtiä joutuu kuskaamaan kaatopaikalle tai tunkemaan roskikseen. On muuten ehdottomasti kiellettyä!
 5. Kertaharavointi ei riitä, vaan työ on tehtävä useamman kerran. Ja vielä keväällä uudestaan…

Haravoimattomuuden plussat:

 1. Positiiviset ympäristövaikutukset. Kun kaikki tontilla syntyvä kasvijäte  hyödynnetään maanparannukseen paikan päällä vältyt turhalta työtä, kuljetuskuluilta ja päästöiltä.
 2. Nurmi ja istutusalueet saavat ravinteita maatuvista lehdistä. Keväällä suurin osa niistä on maatunut ja haravointi / lisälannoitustarve vain vähäistä.
 3. Omaa aikaasi säästyy tärkeämpiin ja hauskempiin hommiin.
 4. Pihan monimuotoisuus lisääntyy. Lehtikasoista löytyy talvehtimispaikkoja eläimille.
 5. Lumen alla on ihan sama onko piha haravoitu vai haravoimatta.

Haravoimattomuuden miinukset:

 1. Nurmikko saattaa kärsiä talvivaurioista paksun lehtikerroksen alla. Paksut, suuret ja kovat lehdet (tammi, vaahtera, hevoskastanja) eivät maadu yhdessä talvessa.
 2. Kiveysalueista tulee lehtikerroksen vuoksi liukkaita, tapaturmariski kasvaa, kaivot tukkeutuvat. Kivialueet rikkaruohottuvat eloperäisen kasvualustakerroksen lisääntyessä.
 3. Liikuntaa on harrastettava erikseen.
 4. Tuhoeläimillä on lehtikasoissa oiva mesta missä mellastaa talven yli. Kasvitaudit säilyvät sairaissa lehdissä talven yli.
 5. Pitkällä aikavälillä maanpinta nousee. Saattaa aiheuttaa ongelmia erityisesti rakennusten seinänvierillä vanhoilla rinnepihoilla.

Haravoinnin sijaan  murskaa lehdet silpuksi

Kuten moni teistä jo tietääkin varteenotettava vaihtoehto lehtien haravoinnille on murskata ne silpuksi ruohonleikkurilla. Tämä hoituu kätevästi syksyn viimeisten ruohonleikkuukertojen yhteydessä. Murskattu lehtimassa maatuu nopeammin ja näyttää paremmalta kuin haravoimatta jätetyt kokonaiset lehdet nurmella.

Bonuksena toinen ajankohtainen ikuisuuskysymys:

Lehtiharava versus lehtipuhallin:

Kivipihalla lehtipuhallin on korvaamattoman kätevä, nurmialueilla  jokseenkin turha kapistus, vaikka tykkäänkin kaikenlaisista koneista yli kaiken.

Puhaltimen desibeleihin on syytä kiinnittää huomiota etenkin, jos asut omakoti tai taajama-alueella. Niissä on huikeita eroja! Naapurillasi harvemmin on kuulosuojaimet kotiasusteina.

Postaus on päivitetty 6.11.2020

Loppuiko kesä  liian äkkiä? Jäikö piha laittamatta? Kaipaatko boostia kesän 2021 pihaprojekteillesi? Varaa aika pihakatselmukselle ennen ensilumia ja suunnitelmat ovat valmiina toteutettaviksi heti kun kevät viimein koittaa.

>>> LUE LISÄÄ

Kiitos kun jaat tietoa, vinkkejä ja kannustusta.