Omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumupuut- hedelmäpuiden kesäleikkaukset

Hedelmäpuiden kesäleikkaukset

posted in: Evergreens, Pihan hoito

Jäivätkö omenapuusi leikkaamatta keväällä? Ei hätää, niin minullakin.

Polvivamma pirulainen pistää minut kerrankin kokeilemaan kesäleikkauksia oman pihani kahteen ei nyt niin kovin oikeaoppisesti hoidettuun omenapuuhun. Toinen on noin 10 v. Valkea kuulas, joka on melkein leikkaamalla pilattu, toinen taas yli 50 v. likipitäen leikkaamaton valtavan suuri kanelipuu.  Lisäksi pihalta löytyy leikattavaksi kaksi kirsikka- ja luumupuuta. Jo nyt voin kertoa, että muutaman vuoden ”pelastakaa Valkea kuulas”- operaationi alkaa tuottaa tulosta. Keväällä siitä katkaistiin ainoastaan 3 korkealle ylöspäin sojottavaa ranteen paksuista oksaa, jotka olin siis jo viime kesänä sitä varten merkinnyt muistiini. Uutta versokasvua on kevään leikkaamattomuudesta johtuen tullut ainoastaan kohtuullisesti ja se alkaa pikku hiljaa näyttää omenapuulta. Jes! Isolle kanelille ja kirsikka- ja luumupuille riittää lähinnä huonokuntoisten ja kuolleiden oksien poisto. Minun pihatyökalenteriini kesäleikkaukset sopisivat huomattavasti kiireistä kevättä paremmin, mutta ovat  tähän asti silti jääneet tekemättä.

Loppukesä heinäkuun puolivälistä elokuulle on erinomaista aikaa huolehtia kaikkien pihan hedelmäpuiden leikkauksista.

Omena- ja päärynäpuiden lisäksi myös luumu ja kirsikkapuita voi turvallisesti leikata tänä ajankohtana.Leikkauspinnat ehtivät vielä hyvin parantua ennen syksyn kosteita kelejä ja uhkaavia sienitauteja.

Kivellisiä hedelmiä tuottavia puita, luumu, kirsikka, kriikuna ei kannata leikata keväällä  kumivuodon takia. Toisaalta niiden leikkaustarve on yleensä muutenkin vähäinen. Liian tiivistä latvusta voi keventää ja harventaa puun luontainen kasvutapa säilyttäen. Kuivia ja kuolleita oksia kasveista voi poistaa milloin vain.

 

5 syytä miksi hedelmäpuita kannattaa leikata kesällä:

 1. Kevätkiireiden hellitettyä pihatöihin löytyy usein paremmin aikaa.
 2. Uutta kasvustoa ns. vesiversoja kehittyy vähemmän kuin keväällä leikattaessa eli ensi keväänä puut ovat jo valmiiksi melkoisen hyvässä kuosissa.
 3. Saat kaikki pihasi hedelmäpuut hoidettua samalla kerralla.
 4. Puu ehtii parantaa leikkaushaavapinnat ennen syksyn tuloa.
 5. Hoidettu kasvi voi hyvin ja tuottaa parempilaatuista satoa.

 

Näin onnistut:

Tavoitteena on lajista riippumatta poistaa:

 • liian tiheässä kasvavat
 • sisäänpäin kääntyneet
 • toisiaan hankaavat
 • huonokuntoiset
 • liian jyrkässä oksakulmassa olevat oksat
 • ylöspäin suuntautuvat versot ja kilpalatvat.

Lopputuloksena saadaan ilmava, kukoistava ja jatkossa helposti hoidettava terve kasvusto, joka kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Omenapuun vaakatasossa kasvavat oksat saavat tasaisesti valoa ja tuottavat parhaiten satoa.

Ohut oksa katkaistaan vajaa sentti sivulle suuntautuvan silmun yläpuolelta, jolloin terveestä silmusta kasvaa uusi verso. Kokonainen, paksumpi oksa, poistetaan sahaamalla siten, että oksakaulus säilyy ehjänä ja haava rungossa pienenäKuva oksakauluksesta >>> ja oksan kevennyksestä ennen poistoa on hyvä vilkaista jos käsite ei ole sinulle tuttu. Leikkauskohtiin ei jätetä töröttäviä tynkiä, eikä haavansuoja-aineita tarvita. Kerralla poistetaan vain muutama paksuudeltaan yli 5 senttinen oksa.

 

Radikaalit nuorennusleikkaukset on syytä ajoittaa useammalle vuodelle.

Leikkaamisen tarkoitus on varmistaa, että kasvi säilyy terveenä ja hyvässä kasvukunnossa. Leikkauksilla ennaltaehkäistään kasvin rakenteellisia heikkouksia sekä hoidetaan ja ennaltaehkäistään kasvitauteja.

 

Nuoren omenapuun oksien taivuttaminen lähemmäs vaakatasoa hidastaa kasvua, vähentää leikkaustarvetta ja edistää satoa.

Taivutusapuna voi käyttää telttanaruja ja kiinnityskoukkuja, pyykkipoikia, ripustettavia kukkaruukkuja, kiviä tai täytettyjä vesipulloja. Pääasia on, ettei painojen kiinnitys aiheuta kuorivaurioita tai estä oksan paksuuskasvua. Ohut oksa kääntyy haluttuun suuntaan jo muutamassa kuukaudessa. Näyttää ehkä omituiselta, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista.

 

Vannoutuneelle viherpeukalolle hedelmäpuun kasvattaminen säleikössä antaa sopivasti lisähaastetta. Mutta se on ihan oma juttunsa, josta kiinnostuneille anna mielelläni lisäinfoa. Säännöllistä ja määrätietoista huolenpitoa vaativat  säleikköpuut sopivat erityisesti pienelle pihalle, jossa tilaa on niukasti.

Inspiraatiokuvia säleikköpuista löytyy Kiven ja Kasvin Pinterestistä >>>

Lukuvinkki: Pihablogissa miksi kasveja leikataan? >>>

 

Kiitos kun jaat tietoa, vinkkejä ja kannustusta.